GÜVENLİ ALIŞVERİŞ

Naturel Soğuk Sıkım Sızma Zeytinyağı (500ml)

Fiyat:
190,00 TL
Ayvalık Havran Bölgesinde erken hasat ile toplanan zeytinler, 250C’nin altıdaki ısılarda sıkma işlemi uygulanarak, kalite standartlarına uygun olarak üretilen natürel erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ile sağlıklı sofralar…

Kullanımı: Isı, ışık ve nemden uzakta ağzı kapalı olarak muhafaza ediniz ve ihtiyacınız kadar kullanabilirsiniz.
 
Zeytinyağının Hikayesi:
Erken hasat, soğuk sıkım zeytinyağı bir çeşit olarak bilinse de, bir uygulamanın adıdır. Zeytinyağı elde edilirken, 2 çeşit zeytin kullanılabilir. Birincisi, dallardaki daha yeşil olan zeytinlerin silkeleme ya da başka diğer yöntemlerle toplanarak işleme alınmasıdır, bu zeytinlere silkim zeytini denir. İkincisi ise, ağacın dibine düşen zeytinlerdir, bunlara da dip zeytinleri denir. Daha sağlıklı olanı silkim zeytinleridir. Çünkü dip zeytinlerinin asit oranları çok yüksektir.  Ekim Kasım aylarındaki toplanan zeytinler çuvallarla bir banta dökülür ve kirlerinden arındırılır.

zeytin toplama

Temizlenen zeytinler, kırıcıya alınır. Burada zeytinler çekirdekleriyle birlikte kırılır, sonra yoğurma teknesine geçen zeytinin sıcakla karşılaştığı ilk yer bu yoğurma tankıdır. Burada zeytin yaklaşık 40-45 dakika süreyle, borularda gezinen sıcak suyun yardımı ile yoğurulur.
Bu aşamada borularda gezen suyun sıcaklığı 20-250C arasında olmalıdır. Burada hamur sıkıcıya gönderilir. Sıkım işleminden yağ, kara suyu ile birlikte çıkar. Sonra kara sudan ayırma işlemi gerçekleşir.zeytinyağı fabrikası
Zeytinyağının sıcakla ikinci defa karşılaşması da bu sırada olur. Sıcak suyla direkt karıştırılan yağ kara suyundan arındırılır. Bu aşamada da suyun sıcaklığı 250C geçmemelidir.
Zeytinyağının içerisindeki polifenoller 27oC’nin üzerindeki sıcaklıklarda antioksidan özelliğini yitirir ve içerdiği doğal aromalar kaybolur, bu nedenle uygulanan 2 ısıl işleminde derecelerinin 250C’yi geçmemesi gerekmektedir.
Kaliteli soğuk sıkım zeytinyağını kokladığınızda, soğuk sıkım sayesinde aromasını kaybetmeyen zeytinin kokusunu duymalısınız, tattığınızda içerdiği antioksidanlar sayesinde hoş bir yakıcılığı olmalıdır.

doğal ambar natürel sızma zeytinyağı
 
Zeytinin Tarihsel Önemi:
Zeytin ağacı, yaklaşık 40000 yıl öncesine dayanan birçok efsaneye konu olmuş kutsal bir ağaçtır.

Zeytin rivayetleri, Adem ve Havva’dan, Mısır mitolojisine, İslamiyet tarihinden, Eski Yunan ve Roma uygarlıklarına kadar dayanmaktadır. Kuran-ı Kerim’de 4 surede 6 kere zeytin kelimesi geçmekte ve (Tin Suresi, Nur suresi, En’am suresi, Nahl Suresi) Tin Suresi; “İncire ve Zeytine ant olsun” diye başlar. Tasavvufta zeytin, tek bir çekirdek ile tek bir kaynaktan gelindiğinin ve içi sert, dışı yumuşak olan hayatın simgesi olarak görülür ve üzerine naif hikayeler yazılmış, bir metafor olarak kullanılmıştır.

İbranice ilk İncil kitabı olan Hakimler’de ağaçların kendilerine krallık etmesi için zeytini seçtiklerini ancak zeytinin, yağından vazgeçemediği için kabul etmediği yazmaktadır.  Oğul Şit, tüm insanlık, Adem ve Havva için af dilediğinde, cennet bahçelerinin bekçiliğini yapan melek Şit’e Adem öldüğünde onunla beraber gömmesi için 3 adet tohum verir, ve bu tohumlar zeytin, selvi ve sedirdir.

zeytin tarihi mitoloji

Tüm kutsal kitaplarda ve mitolojide zeytin bereketin, zeytin dalı barışın simgesi olarak gösterilir. Rivayete göre, Nuh tufanı bittiğinde, Nuh, suların çekilip çekilmediğini anlamak için güneşin battığı yere doğru bir güvercin salar. Nuh’un gemisine bir zeytin dalıyla geri dönen güvercin, büyük sel felaketinin sona erdiğini belli eden bir işaret sayılmıştır.

Mısır mitolojisinde Tutankamon’un başındaki zeytin dallarından oluşan taç, adaletin tacıdır.

Antik Yunan ve Roma uygarlıklarında kutsal bir aileden gelmiş olmanın işareti bir zeytin ağacının altında doğmuş olmaktır. Çünkü Zeus’un ikiz çocukları Apollon ve Artemis’in zeytinlikte doğmuştur. Yine efsaneye göre, bu uygarlıklar ölülerinin sayısı kadar zeytin ağacı dikerler. Ayrıca para olmadığı dönemlerde zeytinyağına “sıvı altın” denilirdi.

Zeytin insanlık tarihi boyunca bir efsanevi olaya şahit gösterilmekle birlikte, faydaları da her dönem vurgulanmıştır. Bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye, Dünyanın en önemli zeytinyağı üreticilerinden biri olmasına rağmen, zeytinyağı tüketiminde diğer Akdeniz ülkelerinin gerisinde kalmıştır.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)


Alacağım Zeytinyağının Ambalajı Nasıl Olmalıdır?
Satın alacağınız zeytinyağı mutlaka koyu renkli cam şişede olmalı. Şeffaf cam şişelerden ışık geçerek, zeytinyağının içerisindeki klorofili parçalayarak bozulmasına sebep olur. Ayrıca zeytinyağının içerisindeki asidik yapının pet ambalajların kimyasallarında çözünmeye neden olduğu ve bunların zeytinyağına karışıp, insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Şişenin kapağının contalı veya vidalı olmalıdır, mantar kapaklı ürünleri tercih etmeyiniz. Mantar kapaklar hava aldığı için zeytinyağının oksidasyona uğratır. Ayrıca zeytinyağı taze kullanılması gereken bir üründür, çok yüksek miktarlarda alıp bekletmemeniz gerekmektedir.
Saklama Koşulları Nedir?
Satın aldığınız ürünü serin, karanlık ve rutubetsiz bir ortamda saklayınız. Sızma zeytinyağı kokuları çok çabuk bünyesine alır ve hapseder bu nedenler, mutfak içerisinde tezgah altlarında sabun deterjan vb. ürünlerin yanına koymayınız. Saklama sıcaklığı 180C – 220C derece arasında olmalıdır.
Zeytinyağının Lezzetini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Zeytin ağacının yetiştiği bölge, iklim, zeytinin toplanma zamanı, zeytinin her yıl renk, koku ve tat açısından değişiklik göstermesi, zeytinin sıkımında kullanılan yöntemler, zeytinin toplandıktan sonra sıkılana kadar bekletildiği süre, toplama yerlerinden sıkım yerine götürüldüğü kasalar, zeytinyağının tat açısından farklılık göstermesine neden olur.  Farklı bölgelerin farklı asit oranındaki yağları farklı tatlara sahiptir. İyi bir natürel zeytinyağı zeytin meyvesinin taze tat, koku ve aromasını içermeli, kusursuz olmalıdır.
Zeytinyağını Kızartmalarda Kullanabilir Miyim?
Zeytinyağının kızartmalar için kullanılması en doğru yağ olduğu bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Zeytinyağı yapısı gereği daha yüksek sıcaklıklara dayanabilmektedir. Asitlik oranına dayanıklılığı 2100C-2400C’lere kadar çıkmaktadır, Ayçiçek yağının ise 1700C’de yapısı bozulmaktadır. Yapısı bozulan yağ ile yapılan yemeklerde sağlık açısından çok tehlikelidir.
Soğuk Sıkım ve Riviera Farkı Nedir?
Riviera, rafinasyon işlemine tabi tutulmuş zeytinyağı demektir, daha doğrusu %70-80 rafine zeytinyağı ve aroma versin diye katılan %30-20 sızma zeytinyağı karışımıdır. Rafine zeytinyağı ise, fiziksel ve kimyasal bir çok işlem görmüş yağdır. Rafine yağ o kadar çok işleme maruz kalır ki, rafinasyon işleminden sonra zeytinyağının oleik asit içeriği çok düşük olur, ayrıca koku ve tat olarak zeytinyağı olup olmadığını anlayamazsınız bu nedenle aroma ve koku vermesi için sızma zeytinyağı ile karıştırılır. Yani riviera zeytinyağı, üreticilerin kilogram zeytin başına daha çok yağ elde etmek amacı ile yapılmış işlemler sonrası ortaya çıkan bir yağ çeşididir.
Erken Hasat Zeytinyağı Nedir? Diğer Yağlardan Farkları Nelerdir?
Zeytinler ekim ayı başlarından- aralık ayının sonuna kadar toplanabilir, ancak, ekim- kasım arasında erken dönemde iken, kasım-aralık aylarında zeytinler olgunlaşma evresindedirler. Olgunlaşma evresinde, zeytinlerin asidik değerleri artar, renkleri kararır ve antioksidan özelliği düşüktür. Erken hasat zeytinlerinin besin değerleri daha yüksektir. Kg/yağ elde edilmesi konusunda az verimlidir ancak daha kaliteli oldukları bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Hileli Zeytinyağı Ne Demek?
Hileli zeytinyağı, zeytinyağının içine ucuz tohum yağları karıştırılarak ya da zeytinyağı eldesinde ortaya çıkan posadan elde edilen yağ olan pirina yağına, zeytinyağı karıştırılarak yapılan yağlardır. Yani, aldığınız ürünlerin ambalajlarında “natürel” yazsa da, gerçek zeytinyağı olmayabilirler. Zeytinyağının kapağını açtığınızda çok kötü ve ağır bir koku sizi rahatsız ediyor ise, bir yudum aldığınızda çok tatlı geliyor veya acılık gelmiyorsa, (alacağınız acılık tadı badem veya kayısı çekirdeğinin tadındaki acılığıdır.) Yediğinizde yemek borunuza doğru bir yanma hissediyorsanız ve yemeklerden sonra mide yanması oluyor ise aldığınız ürün sızma zeytinyağı olmayabilir.
Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
Natürel sızma zeytinyağını kokladığınızda taze meyvemsi bir koku almanız gerekli. Yeni biçilmiş çimen, çağla, badem, enginar, bezelye kokularını almanız, sızma zeytinyağıdan bir yudum aldığınızda bir burukluk, acı kayısı çekirdeği tadı veya elma çekirdeği acılığı dilinizin yan bölgelerinde hissetmeniz, bu acılık yemek borunuza doğru inmemesi gerekli.
Saklama Sırasında Zeytinyağına Zarar Veren Temel Ögeler Nelerdir?
Zeytinyağınızı aldıktan sonra, ışık, sıcaklık, hava, su ve nem unsurlarından koruyarak optimum şartlarda saklamanızı tavsiye ederiz.
D&A Natürel Sızma Zeytinyağının Besin Değerleri Nedir?
Enerji ve Besin Değerleri; 100 ml için
Enerji (kj ve kcal) 3665-892
Yağ (g) 91
Doymuş Yağ (g) 14
Tekli Doymamış Yağ (g) 68
Çoklu Doymamış Yağ (g) 9
Kolestrol (mg) 0
Karbonhidrat (g) 0
Şeker (g) 0
Lif (g) 0
Protein (g) 0
Tuz/ Sodyum (g) 0
Diğer Özellikler
Stok KoduDA-NZY
MarkaDoğal Ambar
Stok DurumuVar
AnasayfaHakkımızda | İletişim | Banka Hesap Numaraları
Gizlilik Politikası | Teslimat ve İade | Mesafeli Satış Sözleşmesi

Guvenli alışveriş
 
FacebookTwitterInstagram
05359758070
Müşteri Danışma ve Sipariş Hattı
Tüm hakları saklıdır. Doğal Ambar Paz. Tic. Ltd. Şti. © 2017.

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.